Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min papfar er for meget

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej 19 årig pige

Jeg kan virkelig godt forstå, at din papfars hensynsløse opførsel går dig på. Det er tydeligt, at det er noget, der fylder rigtig meget i din hverdag - både dine tanker og følelser er fyldt op med oplevelser, hvor han ikke tager hensyn. Jeg forstiller mig, at det må føles lidt en ballon, der er lige ved at sprænge. Den er blevet pustet vildt meget op, og du frygter nu bare, at den sprænger. At du har det sådan, er nok et meget tydeligt tegn på, at du ikke længere vil lade dine grænser overskride. Derfor er det godt, at du skrev til os, så du kunne få noget af luften ud, og vi sammen kan prøve at finde en måde at klare det her på - så du ikke ender med springe i luften af raseri.

Du har indtil nu gjort det helt rigtige. Du har prøvet at tale med ham -  gentagende gange. Men han respekterer dig ikke. Og du oplever bare, at det bliver værre, når du forsøger at sige fra. Jeg forstår godt, at du får lyst til at kaste et glas hårdt i gulvet for at få ham til at forstå, at du mener det alvorligt. Desværre, vil det nok ikke hjælpe.

Det der best kan hjælpe er derfor nok, at I får noget hjælp til familien. Du er selv 19 år - og derfor kunne du overveje, om det ikke ville være godt for dig at flytte hjemmefra? Men du har måske mindre søskende i familien, som ikke bare kan flytte. Og derfor tænker jeg, at der skal hjælp til. For det er utrygt at leve i en familie, hvor en af de voksne dominerer på den måde, som din papfar gør. Jeg synes, det lyder som en form for psykisk vold, når han hører høj musik hele natten. Samtidig kan han af og til være voldelig. Det er selvfølgelig slet ikke ok, at du eller andre udsættes for det.

Desværer lyder det til, at din mor heller ikke kan sige fra overfor ham. På en måde får han nok også dominreret hende, så hun ikke tør sætte grænser for hverken sig selv eller dig (og dine søskende). Det er ikke godt for dig at opleve - og måske bor du også hjemme for (ubevidst?) at beskytte din mor? Fordi du godt kan mærke, at hun ikke er stærk overfor din papfar? 

Jeg vil derfor råde dig til at kontakte din kommunes anonyme rådgivning. Her kan du anonymt fortælle om, hvordan det er derhjemme.Og du kan høre, hvilken hjælp kommunen kan tilbyde dig og dine eventuelt mindre søskende. Spørg også hvilken hjælp, der er til folk med et alkoholmisbrug - for ja, jeg synes, det lyder som om, at din papfar er alkoholiker. Når man drikker på en måde, der giver andre problemer - så har man et alkoholproblem. Men det kan man få hjælp til. Ligesom man også kan få hjælp til at ændre et voldeligt mønster. 

Samtidig synes jeg også, at du skal tage en snak med din mor. Find et tidspunkt, hvor I er alene, og I har god tid. Spørg fx om hun vil med ud og gå en tur. Fortæl hvad du oplever, og hvor meget det påvirker dig. Og tal eventuelt også med hende om det, du har talt med den anonyme rådgivning om. Hvis du derudover har et nært familiemedlem eller en lærer, venindes mor eller lignende, du føler dig tryg ved, så overvej også at tale med ham eller hende. I en situation som din, er det vigtigt med støtte. Derfor er du også MEGET velkommen til at skrive eller ringe til os på BørneTelefonen 116111, så kan tale mere om, hvordan du bedst får hjælp. 

Se også på siderne her om hjælp til familier, hvor der er alkohol og vold: http://www.tuba.dk og https://moedrehjaelpen.dk/vold-i-familien/

Hvor er det godt, at du har taget første skridt på vejen mod at hjælpe din familie. Held og lykke med de næste skridt.

De Kærligste tanker fra
Børnetelefonen.
 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat