Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min mor er fuld

Min mor kommer fuld hjem hver onsdag tirsdag og fredag mandag
Det gør min onkel også jeg er bange hjælp mig

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Hvor er det godt, at du har skrevet til BørneTelefonen. Jeg synes, at det er meget modigt og stærkt af dig at bede om hjælp.

Det lyder som om, du står i en rigtig svær situation. Jeg kan godt forstå, at du bliver bange, når din mor og onkel ofte kommer fulde hjem. Det må føles meget utrygt, når dem, som skal passe på én, ofte bliver fulde.

Jeg vil gerne prøve at hjælpe dig og give dig nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Når man er barn i Danmark og bor med en voksen, som drikker sig fuld ofte, så har man ret til at få hjælp. Du har nemlig ret til at få omsorg, beskyttelse og blive passet rigtig godt på af din mor.

Det lyder ikke som om, at din mor kan passe på dig lige nu. Derfor har både du og din mor ret til at få hjælp. Hjælpen er gratis og det er din kommune, som har ansvaret for at hjælpe.

Jeg har lavet en liste med de steder, hvor du kan få hjælp:

  • Du kan ringe til en voksen hos os, der kan hjælpe dig. Har du brug for hjælp? Få en bisidder hos Børns Vilkår . Læs mere her:  Bisidder fra BørneTelefonen
  • Ring anonymt til kommunen. Du kan prøve at google din kommunes navn og ‘anonym rådgivning for unge’. Så finder du nummeret på kommunens rådgivning for unge – her er du virkeligt anonym. Her kan du fortælle om dit liv. Den voksne, du taler med har et godt overblik over mulighederne for at hjælpe dig – og vil fortælle dig om dem. Når du ikke har det godt derhjemme og er bange, kan du måske komme til bo et andet trygt sted i en periode. De kan også hjælpe på mange andre måder. Kommunen kan, som nævnt, hjælpe både dig og din familie.
  • Du kan kontakte Headspace, som er et gratis og anonymt rådgivningstilbud til unge. Hvis du har mod på, at fortælle dem dit navn, kan Headspace også tage med dig til samtale hos eksempelvis din kommune eller læge. Læs mere her.
  • Hvis du gerne vil læse breve fra børn, som står i samme situation som dig eller læse gode råd omkring at have en mor som drikker sig fuld, kan du se mere på Børnetelefonens side om Alkohol i familien.

Måske er du bange for, at tingene vil blive værre, når du fortæller om problemerne. Det kan fx være, at du er bange for, at dine forældre vil blive meget sure. Fortæl den voksne du taler med, hvis du er bange. Så skal de finde en måde at passe på dig på. Så der ikke sker dig noget.

Jeg håber, at du kan bruge nogle af mine idéer. Du har ret til at få hjælp, så du ikke længere skal gå og være bange. Der findes mange andre børn i samme situation som dig. Derfor ved de voksne fra fx headspace, kommunen og bisidderordningen rigtig meget om, hvad de kan gøre for at hjælpe dig.

Jeg håber, at du endnu engang finder modet til at række ud efter hjælp. Uanset hvad du beslutter dig for, er du altid velkommen til at kontakte BørneTelefonen på tlf 116 111

Kærlig hilsen BørneTelefonen.

 

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat