Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far er misbruger, og min mor er fraværende

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på snart 18

Tak for brevet, som slet ikke er for langt. Det første jeg kommer til at tænke på, når jeg læser dit brev er, at du er en pige, der er rigtig god til at mærke efter, hvordan du har det og at sætte ord på.

Du er på ingen måde en ”overfølsom teenager” der bare overreagerer – alle dine tanker og reaktioner er nemlig helt normale, når man har været igennem de ting, som du beskriver. Tak for at du åbnede dig, og rakte ud. Jeg skal gøre mit allerbedste for at hjælpe dig videre i den rigtige retning.

Jeg er overbevist om, at ligesom alle andre forældre så forsøger dine forældre også, at gøre det bedste de kan for at være gode forældre. Men selvom man gør sit bedste, kan man godt få brug for, at nogen skal hjælpe. Jeg tror, at din far har brug for hjælp til at komme ud af sit misbrug, og måske få snakket med nogen om sin hårde barndom. Og din mor har måske brug for hjælp til, hvordan hun kan få et bedre forhold til dig med færre skænderier og flere sjove oplevelser. Og ikke mindst har du brug for hjælp til, at få talt om alle de oplevelser og følelser som du har og har haft.

Måske har du mulighed for, at aftale med dine forældre at du flytter hjemmefra - hvis du føler dig parat til det? Som udgangspunkt har dine forældre forsørgelsespligt over for dig, indtil du bliver 18. Det vil sige, at selvom I bliver enige om, at du skal flytte hjemmefra, forventes det, at dine forældre støtter dig økonomisk. De økonomiske muligheder når man flytter hjemmefra, før man er 18, kan du læse mere om i et af de tidligere breve: https://bornetelefonen.dk/brevkassen/%C3%B8konomi-flytning

Måske foretrækker du, at kommunen skal ind over og hjælpe både dig og dine forældre? Kommunen har en bred vifte af muligheder, som de kan hjælpe med. En af mulighederne er, at kommunen kan vurdere, at det er bedst for dig, hvis du bor et andet sted. Men der er også muligheder for samtaler, støtte i hverdagen, misbrugsbehandling og meget mere. Det er helt naturligt, at du har været bange for konsekvenserne ved at inddrage autoriteter. Den følelse er der mange, der får. Men der er heldigvis også mange, der bagefter fortæller, at kommunen blandede sig for at hjælpe og støtte familien – og ikke for at straffe forældrene.

Måske ønsker du at kontakte kommunen, men ved bare ikke, hvordan sådan noget foregår? Eller måske ønsker du at have én med dig, når du kontakter kommunen? Børns Vilkår tilbyder en bisidder, som kan tage med dig. Bisidderen kan sørge for, at kommunen lytter til det, som du fortæller og at dine rettigheder bliver overholdt (fx har du ret til at blive hørt i en sag, før kommunen træffer sin afgørelse). Muligheden for en bisidder kan du læse mere om her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-b%C3%B8rnetelefonen

Jeg håber, at du har kunnet bruge mit svar, og at du har fået lyst til at snakke med dine forældre eller kommunen om dine muligheder. Jeg er sikker på, at din gode evne til at sætte ord på tanker og følelser, vil gøre det meget nemmere at finde frem til de bedste løsninger for både dig og dine forældre. Du er altid velkommen til at skrive eller ringe, hvis du får behov for at snakke.

Kærlig hilsen BørneTelefonen
 

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat