Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far drikker og bliver aggressiv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære I.

Det er ikke nogen nem situation, du står i. Og jeg kan forestille mig, at det må have krævet en masse mod af dig at skrive herind. Det er ikke i orden, at din far bliver aggressiv og truende over for dig. Og det er heller ikke ok, at han er fuld, når du er hos ham. Du har derfor brug for hjælp til at få det stoppet, og jeg vil meget gerne give dig nogle ideer til, hvad du kan gøre.

Det første, der falder mig ind, når jeg læser dit brev, er, at tingene hænger sammen. Din far begyndte at drikke og blive aggressiv efter dine forældres skilsmisse. Jeg kan forestille mig, at du bruger meget af din tid på at tænke på det. Derfor er det sikkert blevet svært for dig at koncentrere dig i skolen. Og det har nok også været svært at finde overskud til at få nye venner på din nye skole. Kan du genkende noget af det? 

Det første, du kunne overveje, er, om der findes en god lærer eller en anden voksen, som du har tillid til, og som du kunne forestille dig at fortælle lidt om, hvad der sker i dit liv i øjeblikket? 

Det kunne der komme to gode ting ud af. 

Den første er, at det kunne give skolen og læreren et bedre kendskab til dig. De kunne opdage, at du ikke er ukoncentreret, fordi du ikke gider skolen, men fordi du i øjeblikket har nogle svære ting at kæmpe med. 

Den anden gode ting, er, at læreren vil kunne sørge for, at du og din familie får hjælp, så I alle kan få det bedre. 

Jeg ved fra andre børn, der oplever det samme som dig, at det kræver mod at fortælle andre, at ens far drikker. Men jeg ved også, at det er vigtigt at gøre det. Din fars alkoholproblem går ud over jer alle sammen – også din mor. Selvom hun er glad lige nu, så vil hun kunne mærke på dig, at du ikke har det godt. Og det vil selvfølgelig gøre hende ked af det. 

Derfor er det faktisk netop det, at du fortæller andre, hvad der foregår, der kan betyde, at I alle tre får det godt igen. Din far kan nemlig sagtens få hjælp – og heldigvis lykkes det for rigtig mange at stoppe med at drikke, når bare de får hjælp.

Måske kan det virke uoverskueligt, at skulle fortælle det hele til en lærer, du ikke har kendt særlig længe. Derfor kunne du overveje at vise læreren dit brev her til brevkassen –fx sammen med mit svar. Det kan være en nemmere måde at starte samtalen på.

En anden mulighed er, at du benytter dig af det, der hedder initiativret. Her kan du fortælle statsforvaltningen, at du ikke har lyst til at bo hos din far lige nu. Statsforvaltningen vil så indkalde dine forældre til et møde, hvor de skal tale om, hvor du skal bo, og hvor meget du skal være hos din far. Du kan læse mere i boksen herunder:

Hvis du gerne vil have hjælp til at tale med statsforvaltningen, så vil en bisidder fra Børns Vilkår gerne tage med dig. Du kan læse om bisidderordningen her:
https://bornetelefonen.dk/bisidder.

Jeg håber, du har kunnet bruge nogle af mine ideer. Hvis du får brug for at snakke mere om din situation, og hvad du skal gøre, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os helt anonymt.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat