Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far drikker

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej med dig.

Det er meget omsorgsfuldt af dig, at du gerne vil hjælpe din far ud af sit problem med alkohol. Det lyder som om, at det med at hjælpe hinanden i en familie, når der er problemer, betyder meget for dig. Det er en rigtig stor og positiv ting, du bærer med dig.

Samtidigt er det et stort ansvar, at du skal sørge for, at din far får hjælp. Jeg ved fra andre unge med samme problem, at forældrene har svært ved at passe på deres børn og sørge for, at de er trygge. Det er ikke i orden, fordi det kommer til at gå ud over din barndom. Jeg ved, at andre unge ikke har lyst til at være væk hjemmefra, fordi de føler, at de skal passe på deres forældre. Man kan sige, at rollerne bliver byttet om. Så er det dig, der tager dig af din far – og det er ikke meningen.

De fleste, der har et alkoholproblem, har svært ved at se problemet selv – ligesom du skriver om din far. Jeg kan godt forstå, at du har lyst til at hjælpe din far, men det er en umulig opgave for dig at løse hans problem alene. Det skal der nogle voksne til, som ved noget om den slags problemer. 

Det lyder som om, at dig og din mor har et tæt forhold til hinanden, så I kan snakke om din fars alkoholproblem. Jeg tænker på, at det er vigtigt, at det er din mor, der sørger for, at din far får hjælp – mon du kunne tale med din mor om det? Din mor kan bede kommunen om at hjælpe hende med at få hjælp til din far.

Du kan faktisk også selv ringe til den kommune, du bor i og tale med en sagsbehandler om, at du vil have, at de hjælper din far med at stoppe med at drikke. Ved du mon, hvad en sagsbehandler er? En sagsbehandler har alle mennesker nemlig i deres kommune. En sagsbehandler er en person på kommunen, der er der for at hjælpe dig. Hvis du google’r din kommune, kan du finde deres telefonnummer og ringe dem op. Så kan de sørge for, at du taler med den rigtige. De tager det også meget alvorligt, hvis forældre drikker – de har pligt til at hjælpe.

Samtidigt tænker jeg også, at det er vigtigt, at din far bliver overbevist om, at det er vigtigt at få hjælp. F.eks. kunne du skrive et brev til din far, hvor du fortæller, hvordan du har det med, at han drikker, og hvor glad du ville blive, hvis han fik hjælp til at holde op. Mon du ville have mod på det? Det ændrer selvfølgelig ikke på, at din far skal have hjælp uanset hvad, men ofte gør det stort indtryk på forældre, hvis deres børn fortæller, hvordan de har det med f.eks., at forældrene drikker for meget. 

Jeg bliver nysgerrig på, om du mon har fortalt andre om din fars alkoholproblem – måske nogle veninder, ældre søskende, lærere…? Det er en stor ting at bære på – en ting, der bekymrer børn og unge rigtig meget. Det er nemlig ofte rigtig rart, at f.eks. ens venner ved, at far drikker – på den måde kan de bedre støtte dig, når/hvis du bliver ked af det.

Jeg får lyst til at fortælle dig om disse hjemmesider: http://www.hope.dk/ung/ og http://tuba.dk. Måske kender du dem i forvejen? Der man man få meget mere information og hjælp – man kan også dele sine bekymringer med andre, der har samme problem. Det kan også være en rigtig god måde at støtte hinanden på.

Jeg krydser fingre for dig og din familie.

Mange varme hilsner fra BørneTelefonen

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat