Brev

Jeg har det svært derhjemme mine forældre lytter ikke

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære E 13 år

Jeg kan godt forstå, at du synes det er svært og at du føler dine forældre ikke har tid til dig, med alt det der sker i din familie lige nu.

At have en i sin familie, som drikker, påvirker alle i familien. Man vil så gerne hjælpe  – men det er for stor en opgave når man er barn. Det kræver hjælp fra mennesker, som ved rigtig meget om, hvad der skal til for at få voksne til at holde op med at drikke. Det lykkes for mange at stoppe med at drikke, når de får den rette hjælp fx fra lægen.

Ved din mor mon, at du går rundt med disse tanker? Hvis du kan tale med din mor om dine tanker, så tror jeg, det vil hjælpe på, at hun forstår hvordan du har det. Det kan være rigtig svært at tale om, når en forældre drikker for meget. Men det hjælper at snakke med nogen, i stedet for at gå rundt med problemerne alene. Jeg tror, at din mor også går rundt med en masse tanker og følelser omkring din far. Så hun forstår nok også, at du går og har mange tanker. 

Du kan også finde en anden voksen at snakke med. Det kan være en onkel, din lærer, bedsteforældre eller en helt anden. Mon du har en i tankerne?

Det er rigtig hårdt, når ens forældre bliver skilt, fordi alt forandrer sig. Børn oplever tit, som du, at der ikke er tid til børnene, når ens forældre bliver skilt. Forældre synes som regel også, at det rigtig svært og måske giver de ikke børnene den omsorg, de har brug for efter skilsmissen. 

Men det er dine forældre, der har valgt at blive skilt, og selvom det også er svært for dem, skal de huske at passe på dig. Derfor, at det er vigtigt at I får snakket sammen om, hvordan du har det og om, hvordan du gerne vil have, at dit liv bliver efter skilsmissen. Jeg ved godt, at det kan være svært at begynde sådan en snak, men jeg håber, du kan finde mod til det. Du kan måske vise dit brev og mit svar, det beskriver godt hvordan du har det.

Det lyder som om, du har fortalt dine forældre, at du tænker på om en plejefamilie kunne være noget for dig. For at komme i pleje, skal man snakke med kommunen om det. Det er kommune, der kan beslutte hvilken familie man skal bo ved, hvis man skal flytte væk fra sine forældre.

Sommetider kan det være en idé at være hos nogen i sin familie. Det kan være i en kort periode, hvor man finder ud af det vil hjælpe dig f.eks at være hos dine bedsteforældre eller andre i familen. Så kan man aftale det i familien.

Hvis du f.eks. godt kunne tænke dig at bo hos dine bedsteforældre, din moster eller en anden i familien - som en plejefamilie, kan kommunen snakke med dem og se, om de tror at det kunne være et godt sted for dig at bo. 

Hvis du ringer til BørneTelefonen på 116 111, kan vi hjælpe dig med at fortælle din kommune, hvordan tingene er hjemme hos dig, så kommunen kan hjælpe dig.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Måske du tænker: Hvor skal jeg bo? Hvordan har min mor og far det? Er det min skyld de skal skilles? Hvem skal flytte? Skal jeg skifte skole? Skal jeg vælge side? Hvorfor skændes mor og far? Hvorfor spørg mine forældre ikke, hvordan jeg har det? Skal jeg bo med mine søskende? Hvordan fortæller jeg til mine venner, at mine forældre skal skilles?

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også spille Sjit Show prøve quizzen om skilsmisse eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat