Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg hader min far!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år.

Jeg kan godt forstå, at du synes, det er svært at være sammen med din far. Når jeg læser dit brev, tænker jeg, at du har taget meget ansvar for dig selv, din mor og din søster gennem din barndom. Og du har kæmpet meget, for at I alle sammen skulle klare det. Det er hårdt for et barn.

Nu skal du snart på 1 års udveksling, hvor du endelig får mulighed for selv at komme i centrum. Det er rigtig godt. Men som den ansvarlige pige, du er, bekymrer du dig om din mor og din søster. 

Den bekymring kan jeg godt forstå, for du er vant til at være den, der skærmer dem fra din far. Men det er faktisk din mors opgave at passe på din søster og sig selv. Og det er hendes ansvar, at hun har valgt at leve i et ægteskab med din far. Hvis din far ikke mere skal være en del af husstanden, er det derfor også din mor, der skal beslutte at flytte fra ham.

Du har flere gange forsøgt at få din far til at indse, at han trænger til hjælp – men han er uenig. Du kan ikke tvinge din far til at opsøge hjælp selv. Men, du kan søge hjælp til din familie. Og det vil jeg opfordre dig til at gøre! 

Du kan også fortælle en anden voksen, fx din lærer eller en venindes mor eller far om din bekymring for det derhjemme. Så vil de kunne hjælpe dig videre.Det er sådan, at du altid kan tale med din kommune om din bekymring for det derhjemme. Alle kommuner har gratis, anonym rådgivning, hvor man kan henvende sig, hvis man oplever problemer hjemme. På din kommunes hjemmeside kan du finde åbningstider og telefonnummer. 

Du kan altid melde vold i familien til politiet. Også selvom der ikke er synlige mærker. Men tit er det bedre at henvende sig til kommunen, som er dem, der skal hjælpe børn og familier, der ikke trives. 

Jeg vil foreslå, at du snakker med din søster om, hvad hun kan gøre, hvis din far begynder at slå, mens du er bortrejst. Jeg synes, du skal opfordre hende til at fortælle en voksen om det, f.eks. en lærer, jeres læge eller en i familien. Hun kan også ringe til BørneTelefonen, hvor der er en rådgiver, der vil lytte til hende og hjælpe hende. 

Jeg har talt med andre børn og unge, der har fortalt om lignende problemer som dine, og som har levet med dem i skjul for omgivelserne i mange år. Måske har din familie det sådan. Men nu har du taget mod til dig og fortalt om det. Det er rigtig godt, for det kan være starten på, at I kan få hjælp i familien. 

I den forbindelse skal du vide, at Børns Vilkår kan tilbyde dig en bisidder, som kan gå med til møder i kommunen. Du kan læse mere om vores bisidderordning på http://www.bornetelefonen.dk/bisidder

Til sidst vil jeg give dig en henvisning til http://www.dedrikkerderhjemme.dk hvor du kan læse om andre børn og unge med alkoholproblemer i familien. Du er nemlig ikke alene.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

 

 

 

 

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat