Brev

Fuld far, min skyld??

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det lyder som en voldsom og rigtig ubehagelig oplevelse, du har haft. Sådan noget skal du ikke udsættes for igen.

Du er slet ikke en dårlig datter, hvis du siger til din far, at du ikke har lyst til at besøge ham lige med det samme.

Det er tvært imod ham, der ikke er i stand til at være en god far, når han er fuld, når han får besøg af sine børn.

Jeg vil råde dig til at sige til ham, at du ikke vil besøge ham, hvis han har drukket alkohol, inden du kommer. Eller mens du er der.

Det vil være en nem regel at forstå, selvom det måske vil blive svært for ham at styre det. Men så har han noget, han skal leve op til, når han skal se dig.

Og det kan være, at det kan få ham til at gøre noget ved problemet- og række ud efter den hjælp, han har brug for.

Når det kommer til langvarigt misbrug, kan de færreste hjælpe sig selv. Jeg kan forstå på dit brev, at han har haft alkoholmisbrug længe.

Heldigvis er der flere steder, der hjælper – også selvom misbruget har stået på meget længe. Det er aldrig for sent.

Måske kan du foreslå din mor, at hun kan ringe til http://ForældretelefonenVi kan tale sammen med hende om, hvordan hun bedst støtter dig (og din bror) i denne situation. Vi kan også tale med hende om, hvor forældre med alkoholproblemer, kan søge hjælp.

Det kan være rigtig svært at få sagt, at du ikke vil besøge ham, når han er fuld. Måske skal du og din bror sige det sammen? For mon ikke han har det lidt på samme måde som dig? Måske kunne du vise dit brev og mit svar til din bror, når I taler sammen?

Din mor kan selvfølgelig også hjælpe med at få det sagt til din far. Men det kan godt være, at din far tager det mere alvorligt, hvis det kommer fra dig og din bror; altså så han ved, at det ikke er noget, din mor har fundet på. Forstår du?

Og når du så er parat til at se ham igen, kunne I måske aftale, at det kun er et par timer ad gangen.

Fx kunne du sige, at du kun vil besøge ham, hvis din bror er med. Eller din mor kunne køre dig hjem til din far og måske shoppe, gå på biblioteket eller gå på café eller noget, mens du spiser sammen med din far. Kunne det være en idé?

I kunne også aftale, at I kun mødes ude i byen. Altså går ud og spiser eller går i biografen eller noget. Og så kan det foregå i den by, hvor du og din mor bor. Så kan du hurtigt komme hjem, hvis det bliver utrygt for dig.

Derudover er det vigtigt, at man har nogen at tale med, når man har en forælder, der har et misbrug. For de ting, man oplever med forældre med misbrug, kan godt sætte sig som bekymringer og tristhed, der påvirker ens daglige trivsel.

Så hvis du føler, at du mangler nogen at snakke med, som ikke lige er din mor eller din bror – eller en god veninde eller andre, du kender – så kan du altid ringe til Hope Ung.

De ved rigtigt meget, og er gode at tale med. Det samme gælder TUBA. De taler med mange unge, der har oplevet noget af det samme som dig. Og ligesom dig også har følelsen af at være ‘en dårlig datter’. De ved, hvad det handler om for unge som dig.

Du kan også ringe til os på BørneTelefonen. Vi sidder parat til at lytte og være der for dig. Nummeret er 116 111. Det er gratis, og du er helt anonym. Vi kan ikke se dit nummer.

Vi er vant til at tale med børn og unge, der er kede af det eller ikke rigtig ved, hvordan de skal komme videre med deres situation…. Vi skal nok hjælpe dig videre.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat