Brev

Familie

Hej brevkasse.

Min far og mor vil gerne skilles men vi kan ikke få solgt vores hus. Der er gået et år nu, og der har kun været to fremvisninger.

De skændes hver dag, og det bliver være og være. Det har stået på i mange år, men det har været rigtig slemt de sidste 2 år.

Jeg har det fint med min mor, men kan ikke klare at være i nærheden af min far.

Han lader deres dårlige forhold gå ud over mig og min lillebror, og drikker dagligt. Det er så slemt at jeg tit er i tvivl om, om han er fuld eller bare er sig selv.

Jeg kan ikke holde det ud mere. Det går ud over hvordan jeg har det i skolen og til fodbold.

Jeg har prøvet at snakke med en veninde om det men det har overhovedet ikke hjulpet. Min mor forstår godt hvordan jeg har det, men hun kan ikke gøre mere for at hjælpe mig.

Min far kommer aldrig til forældremøder eller nogen praktiske ting Alt der omhandler mig står min mor for.

Jeg vil ikke engang have at han kører mig nogen steder hen eller henter mig. Det går galt hver gang.

Han baner og taler grimt til mig og min lillebror. Hvis man siger ham imod bliver han pisse sur og begynder at snakke udenom og blande helt andre ting sammen med det vi diskutere.

Jeg har ikke haft venner med hjemme i over et år, fordi der er så ulideligt at være. Han sviner tit mine venner til helt uden nogen grund.

I dag var vi ude for at kigge på efterskole til mig. Han ville ikke med, og blev istedet hjemme og drak sig fuld. Ligeså snart vi kom hjem efter en god dag, begyndte han at svine min mor og lillebror til.

Hvad kan jeg gøre for at min mor får forældremyndigheden, og at vi kommer så langt væk som muligt fra ham?

Jeg kan ikke vente på at vores hus bliver solgt, for ingen ved, hvor lang tid der kan gå.

14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du på 14 år.

Tusind tak for dit meget flotte brev. Hvor er du altså bare god til at sætte ord på den rigtig svære situation, som du og din familie står i. Jeg kan fornemme, at du allerede har gjort en hel masse for at hjælpe på situationen derhjemme. Det viser, at du er en stærk, omsorgsfuld og betænksom person - men selv de stærkeste mennesker i verden kan have brug for hjælp, når det hele bliver svært. Så det er rigtig godt, at du skriver.

Det er aldrig nemt, når en familie går igennem en skilsmisse. Mange børn og unge føler, at de står i midten af den svære situation, hvor de voksnes udfordringer og følelser er meget svære at lukke øjnene for. Derfor kan man også komme til at tage alt for mange ting på sig. Der kan være mange ting, der er svære - både praktiske og følelsesmæssige. Og de voksnes svære opgave er, at undgå at det går ud over børnene, så børnene føler, at de skal tage ansvar for situationen. Jeg fornemmer, at din mor har forsøgt at gøre rigtig meget for at ændre på situationen, men at det er svært for hende alene.

Jeg kan høre, at din fars alkoholmisbrug påvirker jer alle rigtig voldsomt. Det er der ikke noget at sige til. Misbruget kan ændre den far, som man jo holder af inderst inde. Han kan være svær at genkende, han bliver utilregnelig og ubehagelig. Det er sygdommen (alkoholmisbruget) i ham, der taler og påvirker hans handlinger. Men det ændrer ikke på, at det på ingen måde er okay. Det er vigtigt, at du og din familie får noget hjælp til den svære situation.

Jeg vil anbefale dig at vise din mor brevet her og mit svar. Det kan være, at hun har brug for at vide, at I som familie faktisk har ret til at få hjælp. For det er en smadder svær situation, I står i. Din mor har mulighed for at ringe til vores ForældreTelefon. Her sidder der nogle virkelig søde og dygtige rådgivere, som hjælper voksne og forældre til, hvordan de bedst kan passe på deres børn i situationer, der er svære. De kan også hjælpe med, hvor din mor kan få hjælp. Det er helt gratis og anonymt. Din mor kan læse mere om vores ForældreTelefon her, hvor hun også kan finde telefonnummeret: https://bornsvilkar.dk/radgivning/foraeldretelefonen/foraeldretelefonen

Derudover, vil jeg anbefale dig og din bror at kigge lidt på muligheden for at få en bisidder fra Børns Vilkår (BørneTelefonen). En bisidder kan gå med jer til møder, både i kommunen og i Statsforvaltningen. Statsforvaltningen er det sted, der hjælper med at bestemme reglerne for samvær og forældremyndighed i skilsmisser. I har ret til at blive hørt og inddraget, så de ved, hvordan I ønsker, at det skal være. Det er nemlig vigtigt. En bisidder taler med jer inden og efter møderne om, hvad der sker og hvad I ønsker jer. Bisidderen kan hjælp med, at I får sagt det, som I gerne vil sige. Og så hjælper bisidderen med, at jeres rettigheder bliver overholdt. I kan læse mere om bisidderne her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-børnetelefonen

Nu har jeg skrevet en masse muligheder og links. Måske kan du sammen med din mor kigge lidt på dem, sådan at I finder ud af, hvad der er den bedste løsning? Hvis det er lidt svært at overskue, kan du altid ringe eller skrive til BørneTelefonen på 116 111. Du kan fortælle, at du har skrevet et brev til Brevkassen og gerne vil høre mere om bisidderne. Du kan også bare tale lidt om jeres situation, og hvordan du har det. For det er rigtig vigtigt, at du ikke går alene med tingene. Og at du bliver ved med at bruge din flotte evne til at sætte ord på det, som er svært. Hold fast i det! 

Jeg ønsker dig og din familie alt det bedste. De må være meget stolte af, at du sådan tænker over, hvordan I kan få det bedre og endda rækker ud efter hjælp.

De bedste tanker fra

BørneTelefonen

 

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat