Brev

Er det unormalt ikke at drikke?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på snart 13 år.

Åh, jeg kan godt forstå, at det er svært, når fællesskabet begynder at ændre sig. Du oplever, at dine venner begynder at eksperimenterer med alkohol, kærester og snav, fester osv., men at du ikke helt er der endnu. Samtidig, vil du jo gerne være med og føle, at du også prøver spændende ting af. Det kan jeg godt forstå og jeg ved, at der er mange, der har det som dig.

Hvor er det godt, at du lytter til dig selv! Og at du taler med dine forældre om det. Jeg må sige, at jeg er helt enig med dig og dine forældre i, at det lyder til at være lidt tidligt at begynde at drikke. I den alder, må man jo faktisk heller ikke købe alkohol. Og de regler er lavet fordi, at man ikke mener, at det er godt at drikke så tidligt.

Man kan have svært ved at mærke og vide, hvornår man har fået for meget. Det kan også være svært at sige fra og derfor, kommer man måske til at gøre nogle ting, som man slet ikke var parat til. Er det noget, som forældrene har snakket om i klassen? Det er meget normalt, at den slags kommer op på forældremøder og at man laver nogle regler dér. Måske kunne det også være noget, som jeres lærer tog op i klassen? Det er nemlig vigtigt at få talt om den slags.

Har du en ven eller veninde i klassen eller parallel klassen, der har det ligesom dig? Måske kan du stå sammen med nogle andre, der heller ikke har lyst til at drikke. I kan måske passe på hinanden og støtte hinanden i, at det er okay at sige fra. I kan måske også lave nogle andre ting sammen, som I har lyst til og som giver spænding? At tage en tur i biografen, tage en shoppetur, holde film- eller spilleaftener sammen med nogle andre, eller noget andet, som I synes er sjovt.

Man skal i hvert fald ikke gøre noget, som man ikke har lyst til. Og hvis det har konsekvenser for, at man ikke føler sig som en del af fællesskabet, så kan det godt være, at det fællesskab skal have lidt hjælp af nogen voksne til, hvordan man sørger for, at alle kan være med. For det skal ikke være sådan, at man føler sig uden for, når man ikke drikker.

Hvis du har lyst til at læse andre børn og unges tanker og råd, om noget der ligner din situation, kan du måske læse mere på Børn Hjælper Børn under "Alkohol og stoffer". F.eks. som brevet her: https://bornetelefonen.dk/forum/tidligt 

De bedste tanker fra BørneTelefonen

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat