Brev

Alkoholisk far

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 23 år!

Jeg kan virkelig godt forstå din frustration og bekymring for din far. Du lyder som en meget omsorgsfuld datter, der vil din far det bedste. Det lyder som om, at hans alkoholforbrug fylder rigtig meget for dig og I jeres hverdag. Det må være meget ubehageligt, at føle, at du vil gøre alt for at hjælpe din far, men at han ikke rigtig er modtagelig for hjælp.

Det er desværre sådan, at mange mennesker med et alkoholmisbrug, nægter at se problemet. Måske fordi de ikke har lyst til at stoppe med at drikke, eller fordi de ikke aner hvordan, de skal gøre det. Mange kan heller ikke se, hvor stor betydning det har for resten af familien, at de drikker. Du beskriver fx din store bekymring for din fars heldbred, at du måske mister ham før tid, at det er pinligt, når der er gæster osv.

Jeg synes, det er rigtig sejt, at du vil forsøge at løse problemet i stedet for at flygte fra det.  Jeg tror, at de bedste argumenter du kan komme med for at få din far til at lytte efter er, at fortælle ham, hvad hans alkoholmisbrug gør ved DIG. Præcis som du beskriver det i dit brev til brevkassen. Fortæl ham hvor bekymret du er for at han skal blive syg og dø, så du står alene, at du er bekymret for, at han ikke spiser noget, at du synes det er pinligt og unormalt, at han servere alkohol i stedet for kaffe, når der kommer gæster og hvor ked af det gør dig, at han drikker. For at nå ind til din far, er det rigtigt vigtigt, at du husker at beskrive, hvad det gør ved dig, at han drikker. Alle de følelser og bekymringer du får, så han forstår, at det ikke kun handler om ham selv, men at hele familien er berørte af det. Når du gør det, kan han ikke sige, at det er hans egen sag, for det er hele familiens sag – I er alle påvirkede af det. Måske din mor også kunne sige, hvordan det påvirker hende, at han drikker. Det lyder som om, at I to godt kan tale om det. Det er rigtig godt, for så kan I støtte hinanden.

Hvis I kan få din far til at forstå, hvor meget hans alkoholforbrug påvirker jer, kunne næste skridt være, at få en tid til ham hos lægen, så han kan få hjælp til at trappe ud af forbruget.
Jeg synes du skal prøve at kontakte TUBA. Det er en forening, der tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge, der er vokset op i hjem med alkoholmisbrug. De har forskellige afdelinger rundt om i landet. Du kan både få kontakt til dem ved at skrive til deres brevkasse eller til deres chatrådgivning. Du kan læse mere på deres hjemmeside på www.tuba.dk.

Du har også mulighed for at få rådgivning og snakke om dine følelser på ’Hope Ung’. Dette er også en forening, der giver støtte til børn og unge hvis forældre drikker. Du kan læse mere på deres hjemmeside på www.hope.dk.

Jeg håber, du kan bruge mit svar, og ønsker dig alt held og lykke.

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat