Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Stress og hvordan siger jeg det?

Hej

Jeg er 13 og er pige.
Jeg har i lang tid haft mange stress symptomer og er 90% sikker på jeg har stress.

Jeg har før nævnt det til mig mor, men hun fejede den bare væk og sagde det var vrøvl.

Hvordan kan jeg få min mor til at tage mig seriøst.

Hilsen den triste pige

Pige, 13 år
Svar fra andre

Børn

Hej med dig.

Jeg er selv pige og er lige i øjeblikket 15 år og for ikke så længe siden gik jeg gennem noget lignende.

Min mor syntes også bare det var noget pjat og at det skulle nok gå over, men det gjorde det bare ikke. Men bare rolig der findes råd mod alt det her.

Det kan godt være at vores forældre har lidt svært ved at forstå det at vi i så ung en alder for stress-symptomer. Nu ved jeg ikke lige i hvilke sammenhæng du føler sådan, men for mit vedkommene havde det meget med skole at gøre. Alle kravene, de er jo blevet større siden vores forældre gik i skole og tallene er stigene. Hvis det omhandler skolearbejde og du især føler det i skolen så er mit forslag at snakke med en lære. Få nogle aftaler så du kan stoppe og trække noget luft eller få snakket ud.

Hvis det er i andre tilfælde så snak med dem der er der på de tidspunkter, det er dem der oplever dig når du føler sådan.

Jeg ved det er en lang besked, men det er ikke nemt at komme ud af og specielt ikke når man ikke føler man har støtten fra forældre og derfor vil jeg mene det er så vigtigt for dig at få nogle andre at snakke med. Det vigtigste er at vi ikke går igennem det alene og at du kommer ud af det.

Meditation var faktisk noget der virkede for mig, hvis du vil prøve det. Især lige inden jeg skulle sove. For mig var det okay at føle alle “følelserne” stressen indebære fordi at den guide jeg fulgte handlede om at jeg skulle finde alt det der gjorde mig stresset, bange eller gal og reflektere over det. Det var okay at have alle de “følelser” og så hjalp den bagefter med at acceptere og lade det gå.

Også, prøv at snakke med din mor noget mere, måske ikke direkte, men vis hende hvor det går galt, gør det mere tydeligt for hende at du ikke har det godt.

Så ønsker jeg dig rigtig god bedring og håber at nogle af svarene kan bruges.

  • Pige, 15 år, Pige, 15 år

Hej.

Jeg er ked af at din mor ikke vil hører på dig. Det er selvfølgelig ikke okay.
Jeg kender godt til det at have stress. Jeg har det ikke selv fast, men har haft det i en kort periode.

Jeg tænker, hvad med din far? Kan du snakke med ham?
Kan du ikke det, vil jeg måske anbefale at du snakker med en lærer. En lærer du føler dig tryk ved. For det er jo sådan at en lærer også er til for at hjælpe i sådan nogle situationer. De har også tavshedspligt og siger aldrig noget videre. Tænker ikke at det er det der er problemet, men ville bare sige det.

Jeg ved at det godt kan være lidt ydmygende at skulle snakke med sin lærer. Men tro mig, det er en rigtig god ide. Hvis man ikke kan finde andre at gå til.

Jeg håber at du kunne bruge mit svar. Og jeg håber du får det meget bedre.

Husk også at du kan ringe til børnetelefonen, der er en du kan snakke med.

  • Anonym, Dreng, 13 år

Hej, synes du skal prøve at forklare din mor det igen, eller måske et andet familiemedlem? Og følte mig selv meget stresset i en periode, men satte 2 timer af hver dag til mega selvforkælelse, fx et langt varmt bad og nogle muddermakser og musik, Netflix og is eller noget. Og skriv alle dine planer ned, i hovedet virker alting meget besværligere end de er, men der får man virkelig et overblik. Og hav dine prioriteter i orden, går man først ned med stress tager det lang tid at fikse, men selvom man måske ikke lige får lavet en lektie så grundigt, kommer det jo ikke til at have konsekvenser om 5 år. For mig hjælper det også at høre regnlyde om natten, man føler sig virkelig udhvilet og rolig. Prøv at undersøg hvorfor du er stresset, og hvordan du kan komme af med hvad end der gør det.

  • E, Pige, 14 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Få endnu flere gode råde om hvordan du kan slappe af og finde ro

Der er forskel på at have travlt med en masse ting og så at være stresset. Det er ikke farligt at opleve mindre mængder af stress, det gør vi alle sammen. Men hvis du oplever, at du ikke kan slappe af og at du hele tiden føler dig bagud, så er det rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget ved det. Der er nemlig ingen børn, der skal have stress.

Måske du tænker: Hvorfor er jeg stresset? Hvordan undgår jeg stress? Hvad er symptomerne på stress? Hvordan ændrer jeg mine forventninger til mig selv? Hvordan siger jeg nej? Hvordan får jeg mere ro i min hverdag? Hvorfor føler jeg mig aldrig god nok?

Du kan blive stresset af forskellige årsager. Det kan fx være dine forældre pludselig skal skilles og den nye situation gør dig stresset og trist. Det kan også være, at du har alt for meget, du skal nå i din hverdag. Det kan også være, at du har for høje krav til dig selv.

Her på siden kan du få gode råd og læse andre børns breve og BørneTelefonens svar. Du kan også prøve en vejrtrækningsøvelse, der kan få dig til at slappe af eller du kan lave en plan, der kan hjælpe dig med, at huske dig på, hvad der gør dig i godt humør.

Stem
Føler du dig presset eller stresset? Har du meget, du skal nå i din hverdag? Stem her og se hvad andre har svaret.

Føler du dig presset?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat