Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Karakterer

Læs hele brevet
Svar fra andre

Børn

Hey smukke. Jeg forstår dig 100%. Gymnasiet er bare ik det samme som i folkeskolen. Det er pisse irriterende at man “skal kunne række hånden op for at vise hvor god man er” men det er der sgu rigtig rigtig mange der ik tør. Men så er det der hvor du skal prøve og gøre dit bedste til det mundlige eksamener. En helt anden ting er man kan sige at 1.G ik er såååååå vigtig som 3.G så du har masser tid til at øve dig på det og det tar tid det ved jeg godt men du kan godt

  • Jeg er her for dig, Pige, 16 år

Det kan godt være jeg ikke er startet på gymnasiet, men jeg ved præcis hvad du føler. Den her følelse af at man ikke er god nok og at man ikke er værd noget. Det vigtigt at sige at din identitet ikke er bestemt af noget som helst. Identitet er noget vi har skabt for at være nogen, selvom vi i virkeligheden ikke er. Alle du ser som får gode karakterer, eller som har andre ting der kører for dem, er nok heller ikke tilfredse med dem selv. Vi bruger bare alle disse ting til at skabe en ide om hvem vi selv er, det er del af vores naturlige instinkter at vi beskytter vores ego, og når noget ikke er “godt nok” eller som forventet, så kan det påvirke en ekstremt, især hvis man er usikker på hvem man egentlig er. Når du kigger på andre, tænker du så at det de er værd er bestemt af deres karakterer, deres penge eller deres udseende? Hvis ikke, hvorfor så hakke ned på dig selv? Vi er alle født lige, og vi er allesammen bare mennesker, så egentlig er du præcis som alle andre, selv hvis systemet eller samfundet dømmer dig ud fra om du kan analysere et digt, eller løse en ligegyldig ligning. Det er vi ikke lavet til. Det er okay at du bare eksisterer, og bare lever, du er ikke en byrde hvis du ikke er perfekt eller ikke opfylder bestemte krav. Det okay hvis alt du gør er at eksistere, i virkeligheden kan ingen tilbyde andet end deres egen tilværelse, og derfor er der ingen forskel på os. Og i morgen kunne være din sidste dag, hvorfor bruge livet på at hakke ned på dig selv? Det er selvfølgelig vigtigt at du arbejder på dit selvtillid, og prøver at række hånden op, men din indsats er altså allerede nok, og jeg har selv problemer med at række hånden op, eller at snakke i timerne, det er der mange der har, så du er ikke alene. Hvis det er en trøst, så kan du få dit snit op en smule indtil du når 3.g, altså på 6, og søge ind på kvote 2. Husk at der er fede uddannelser uden højt snit, og jeg forstår det med at gøre andre stolte, men de fleste succesfulde mennesker er rige på grund af at de er kendte, eller investerer i aktier og sådan noget lignende, så selvom du er sikret en bedre stabilitet i nogle af de her uddannelser, er der sjældent folk der bliver rige på det alene, så karakterer er ikke lige med succes, glæde eller stolthed, de her følelser er noget vi selv skal bestemme. Og til sidst, husk at der er andre ting du er god til, andre ting du har at tilbyde. Dine venner vil savne dig hvis du ikke var her, dine forældre vil, der er flere der vil, så du har altså andre kvaliteter, det har vi alle, fokuser på dem. Den største gave er at være et godt menneske. Karakterer er opdigtede, de er ikke ægte.

  • Anonym, Pige, 15 år

Hej du

Jeg har altid haft et rigtig irriterende forhold til karakter. Det er som om de ikke hjælper på særlig meget og mest bare går og fylder. Vi unge vil gerne fremstå perfekt hele tiden og hvis alt ikke lige spiller, så er det en katastrofe fordi vi lever i en perfekthedskultur. Det er mega sejt du kæmper og arbejder hård, selvom det lyder tåbeligt lige nu og uoverskueligt, så giver det mening en dag. Vi er alle forskellige og kan noget forskelligt og nu kender jeg dig ikke, men det kan være du slet ikke skal bruge dit snit senere hen.

Jeg får opfattelsen af at karakteren er meget vigtig. Jeg tror jeg vil vende den om og sige, synes jeg den her undervisning eller det vi laver nu er spændene? Det er meget svært at fordybe sig i et emne eller fag hvis man synes det er vildt kedeligt. Det gælder meget om at lære det og så får man forståelsen for emnet og det gør også at karakteren ofte skubber sig op. Hvis det er for at gøre andre tilfreds du vil være dygtig, så er det slet ikke nødvendigt. Det er måske nemt for mig, når jeg ikke er i samme situation, men det er da flot at få et snit på 5 og hvis du vil ind på en udannelse du synes er spændene og man måske bare skal have 02 i snit( sådan er det på rigtig meget efter gym) så er det jo helt perfekt dit snit. Meningen med min tekst er at du skal gå efter det du kan lide og ikke karakteren, for hvis noget er spændene og du vil fordybe dig i det, så flytter karakteren sig også.

Det kan også være en god ide at snakke med sin lære om, hvad man kan gøre for at blive dygtigere, så vil personen nok give input. Mega sejt du knokler og det kan også være en god ide at snakke med dine forældre, for du siger de bliver skuffet. Hvis de kan se du bliver gladere og måske ikke har de højste karakter, så er det slet ikke sikkert det er vigtigt for dem at du har mega høje karakter. Tag en snak med dem og forklar dem hvordan du har det.

Håber det gav lidt mening og hjalp- du er mega sej og god <3

  • anonym, Pige, 17 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

 

Måske du kender at nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst? Så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

 

Her på siden kan du få gode råd til at få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat