Brev

Veninde fatshamer anden veninde?! Hjælp

Hej er en 14 årig pige.

Jeg er en del af en venindegruppe på 3, mig, Ida og Rosa (har valgt random navne, det er ik deres rigtige).

Nå men Ida er mega ond mod Rosa og bliver ved med at gøre grin med at hun er tyk. Fx når vi tager billeder sammen siger hun altid “sug din mave ind Rosa, nu ødelagde du hele billedet!” Og hun siger også altid Rosa har “fede mormor arme” osv.

Det er måske for sjov men det kan man tydeligt se Rosa ikke synes og hun vil ikke rigtig være sammen med os mere. Hun har sagt jeg ikke har gjordt noget forkert men hun er nødt til at undgå mig hvis hun skal ungå Ida, siden vi er en vennegruppe.

Et par gange når jeg er alene med Ida siger hun ting som “ej er det den tid på måneden for Rosa, hun bliver mega sur over ingenting, hvad er der galt med hende?!!!”. Og jeg prøver forsigtigt at sige at hun nok ikke kan lide at hun siger de ting til hende og Ida siger så “ej det er ikke mit problem hvis er hun overfølsom, hun ka ikke tage en joke!!!!” Og så lukker samtalen ligesom.

Jeg er den eneste der holder tingene sammen, og jeg føler jeg skal vælge en af mine veninder fra. Desuden shamer Ida også mig, med at jeg er undervægtig, dog er jeg ligeglad, det er mere ubehageligt at høre Ida mobbe Rosa.

Hvad kan jeg gøre for at forsvare Rosa og mig selv uden at ødelægge vores venskab med Ida?

Pige, 14 år
Svar fra andre

Børn

Kære pige på 14 år.

Hvor er det godt at du lægger mærker til det, og prøver at handle, for hvor er det på ingen måde en opførsel der er i orden af Ida. Folk der nedgøre andre, har det altså oftest dårligt med sig selv. Dvs. at for at de ikke skal mærke deres eget ubehag, irritation, had til egen krop osv, kan de i stedet kommentere dårligt om andre, for at få det bedre sig selv. Jeg siger ikke det er tilfældet, men det tyder det på. Lige meget hvad så synes jeg du skal tage en snak med Rosa, og fortælle hende, at Ida som nedgøre hende, måske gør det, fordi hun i virkeligheden har det dårligt med sig selv. Det er nemlig vigtigt at du fortæller til Rosa, at hun er okay som hun er, det vil virkelig gøre dig til en god veninde, så du kan stoppe fatshamingen, synes allerede du har taget et flot og stort skridt. Næste skridt, er at få Rosa til at forstå, at der ikke (!) er noget i vejen med hende, men det er den der mobber, som har et problem. Du kan evt. også sige det til en voksen, hvis det er en stor mundfuld, for det er en svær situation.

Ift. Ida, så ville jeg ikke finde mig også at blive kommenteret på. Jeg synes du skal snakke med hende om hvordan hun opfører sig, og hvis hun slet ikke lytter (som du også skriver), så synes jeg du kan overveje, hvad godt hun gør for dig (Og Rosa). Du bestemmer helt selv, men hun virker bare ikke til at behandle dig godt.

Jeg håber du kunne bruge mit svar. Og at både dig og Rosa, stopper med at blive kommenteret på. Husk at sige til Rosa, at der ikke er noget i vejen med hende, fordi hun er overvægtig. Det er okay at være overvægtig. Dit vigtigste er at man har det fint med sig selv. Så er vægt, udseende, og whatever ligegyldigt. Så længe man opfører sig pænt mod andre, og sig selv. Er selv overvægtig, og der findes aldrig en god nok undskyldning for Ida, til at mobbe Rosa pga. hendes vægt. Det skal Rosa også vide.

Jeg ved du kan tage kampen op. Jeg ved det er svært, men du har fornuften med dig. God vind herfra 😉 🙂

  • Anonym, Pige, 18 år

jeg synes at du skal støtte Rosa, Rosa har det sikkert virklig dårligt med sig selv, og det Ida gør kan påvirke det mere end du aner, tal med en voksen om det hvis det gør sagen nemmere, også synes jeg at du ikke skal være forstigt, Ida skal altså stoppes, man kan ikke gå rundt og fatshame andre og det skal hun altså lære, om det så er på den hårde måde

  • Anonym, Pige, 14 år

hej pige på 14,
jeg syntes det er synd for Rosa, det lyder på ingen måde fair. men jeg tænker at der er en grund til at Ida opføre sig sådan? lige meget hvad er det ikke okay at hun opføre sig sådan. man skal ikke nedgøre andre. særligt ikke hvis der ikke er nogen grund. jeg syntes du skal stole på dig selv og fortælle Ida at det ikke er okay, meget tydeligt. men helt sikkert også prøve at høre om Ida er okay… de har det sikkert begge skidt med dem selv. held og lykke med det.
hilsen 13-årig pige.

  • (anonym), Pige, 13 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat