Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Tampon og bade

Hej jeg er en pige på 13 år.

Jeg har haft mens siden jeg var 11 (allerede godt træt af det!!😒)

jeg er bare træt af, at jeg ikke kan bade, når jeg har det.

Jeg har været i Lalandia før i 4 dage.

Alle vidste hvor meget jeg elsker det, men jeg badede ikke en eneste gang😞

det er irretende at skulle anstrenge sig sådan!

Men jeg er begyndt at øve mig på at bruge tampon omkring hverdag, når jeg har mens .

Det er den største smerte, da jeg ikke kan få den op😑

jeg bliver bare frustreret og presser helt vildt til sidst.

Jeg ved heller ikke, hvor man ser hvor meget blod de kan holde til.

Jeg kan ikke forstille mig at bruge menskop da jeg jo ikke kan få en tynd tampon op

Hvad skal jeg gøre?

Hilsen migg

Pige, 13 år
Svar fra andre

Børn

Jeg har absolut ingen erfaring med tamponer, men der skulle være mange videoer på internettet, om hvordan man gør. Ellers tror jeg bare det kræver øvelse 🙂

  • Anonym, 12 år

Hej med dig!
Jeg kan sagtens forstå, at du er træt af din menstruation. Især når man ikke selv styrer, hvornår den kommer, og den kan begrænse ens hverdag.
Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at din mens kom, mens I var i Lalandia, så du ikke kunne bade.
Men heldigvis er der nogle forskellige muligheder, der gør, at du ikke behøver at fravælge badningen.
Som du nævner i brevet, kan man bruge tamponer. Men de kan være rigtig ubehagelige, hvis de sidder forkert. Jeg kan selvfølgelig ikke snakke ud fra alles erfaringer, men kun mine egne.
Jeg kan give dig nogle råd, som jeg håber, vil gøre det nemmere for dig, at sætte en tampon op.

– Du kan starte med at købe nogle af de små tamponer. Dem skal du skifte lidt oftere, hvis du bløder meget, men de vil nok være nemmere for dig at bruge.

– Sugeevnen kan enten ses på kassen, hvor der er vist et antal bloddråber, hvor du så kan se om den suger meget eller lidt. Hvis ikke kan du prøve dig frem i forhold til, hvor lang tid den kan holde til din blødning. HUSK at skift den helst efter 4 timer og lad den aldrig sidde i længere end 6 timer.

– I følge mig er det til at starte med nemmere at bruge en tampon uden hylster, så du selv kan skubbe den op, som du har lyst til.

– Hvis du er meget tør i skeden kan det være rigtig svært at få den op, og det kan meget nemt komme til at gøre ondt. Det vil sige, at det vil være nemmere for dig at øve og bruge tampon de dage, hvor du bløder mest. (Lille tip: lad vær og tør dig med toiletpapir lige inden du skal sætte tamponen op, for så er du mere tør, og det vil være endnu sværere.)

– For de fleste gælder det, at når tamponen sættes op, skal den drejes en smule, så du faktisk sætter den en smule skråt op, og ikke bare stikker den lige op.

– Derudover skal tamponen længere op, end man lige tror. Der skal ikke stikke noget af selve tamponen ud af din skedeåbning. Kun snoren skal hænge ud. Altså når du sætter tamponen op, vil din finger komme et lille stykke op i din skede.

– Hvis du stadig mærker smerte, sidder din tampon ikke rigtigt. Du kan prøve at skubbe den længere op eller tage den ud, og prøve med en ny, dog vil jeg anbefale ikke at prøve med en ny ligeefter, men vente måske 15-30 min.

– Jeg ved det kan være frustrerende, når det ikke virker, men jeg tror, at det vil hjælpe dig, at skubbe den meget langsomt og forsigtigt op, i stedet for at presse den op, som du fortæller i brevet. Når du gør det langsomt, har du nemlig en bedre kontrol over, hvad du laver.

– Når du skal tage den ud, så gør det langsomt, men kontrolleret. Derudover skal den også tages ud en lille smule skråt, ligesom den kom ind. Men tro mig, når du har fået den op, så kan du sagtens få den ud.

– Husk en tampon skal ikke give smerte, og den sidder kun rigtigt, hvis du slet ikke kan mærke den.

Hvis dette ikke hjalp, kan du finde nogle videoer, eller guides på internettet. Og husk ikke at bliv alt for frustreret, hvis det ikke virker de første gange.
Jeg er sikker på, du nok skal gøre det en dag!!

Bare øv dig, og prøv dig frem<3

  • Jeg vil gerne hjælpe, Pige, 15 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

få flere råd til menstruation

Menstruation er noget af det mest naturlige for piger at have. Det er et tegn på, at kroppen fungerer, som den skal. Alligevel kan det være lidt svært eller pinligt at snakke om. Det vil vi gerne hjælpe dig med!

På vores side om menstruation kan du blive klogere på, hvad menstruation er og få gode råd til, hvordan du taler om den og en guide til bind, tampon og menstruationskop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat