Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Stor patter på 10

Læs hele brevet
Svar fra andre

Børn

Der er jo altid noen piger der skal være de første til at gå i pupertet. Jeg var selv en af dem! Jeg var den første til at få hår på fissen og de andre piger stirrede helt vildt på det til idræt. Jeg var også den første til og få store bryster og en stor røv og drengene (og noen piger) kommenterede helt vildt på det, lissom hos dig. I starten blev jeg vildt iriteret og gav igen men det hjalp ikke og så snakkede jeg med min mor om det og hun sagde jeg bare skulle prøve og være stolt af det og tænke at det jo er fordi de beundre mig og blir tiltrukket af min udvikling. Det hjalp. Jeg spillede med når de sagde noget om min krop og så gik det faktisk godt. Og det fortar sig jo når de andre piger får hår og former. Så vær stolt af din udvikling, tro mig, de andre piger misunder dig og drengene kigger efter dig.

  • L, Pige, 15 år

Hej søde skat.
Jeg synes at det er så sejt at du skriver herind. Det viser mig hvor modig du er og hvor sej du er Jeg tænker på at give dig nogle råd og dele ud af mine egne erfaringer. Jeg kan nemlig godt genkende nogle af de ting du skriver. Jeg begyndte i puberteten da jeg var 10 år gammel cirka ligesom dig. Jeg er i dag 15 år og har en del erfaringer omkring det område som du måske ikke helt har endnu.
Det er meget forskelligt hvor store ens bryster er og hvor hurtigt de vokser.
Det er også meget forskelligt hvor meget hår man har på sin tissekone – eller hvilken alder det begynder at komme. Det kan hænge sammen med ens hårfarve. Når man har brunt, sort eller mørkt hår kan de være kraftige og komme hurtigere. Når man har lyst hår er det ikke så slemt. Det er rigtigt træls synes jeg personligt selv. Jeg bruger meget tid på at barbere mig de forskellige steder. Det bestemmer man selv.
Jeg forstår godt at du synes det er træls at de kommentere på dine bryster og numse. Det er ikke særlig rart. Det er tit sådan at drenge er meget umodne .. det kan de være helt til de… er over de 16 år. Pigerne begynder oftest at gå i puberteten først.
Det er træls at være den første der går i puberteten. Det er træls at folk kommentere. Ofte er folk misundelige over at de ikke selv er det..Ofte vil man have det man ikke har…..
Jeg fik også menstruation … som den første i klassen og på årgangen.
Jeg synes virkeligt du skal snakke med din mor om det hvis du kan det? Selvom det er akavet.
Det er ikke alle som kan det og det er helt okay men hvis man kan… er det vigtigt at bruge det…
Det du også kan er at skrive til sexlinien eller privatsnak. De snakker om den slags emner.. Du kan også skirve til børnetelefonen men de andre rådgivninger er lidt mere indenfor det område…….

  • Anonym

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat