Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan er Efterskole livet?

Hej med jer.

Jeg er i tvivl om jeg skal på efterskole.

Jeg må godt, men ved ikke helt præcis, hvordan det forgår.

Er der nogle af jer som har, eller går på efterskole.

Som kan fortælle, hvordan det er.

Jeg er mega interesseret i, hvordan det er at gå på efterskole.

Så hvis nogle af jer som har eller går på efterskole,

har lyst til at skrive lidt om hvordan det er,

kunne det være mega fedt!❤️

Hilsen mig:)

Pige, 14 år
Svar fra andre

Børn

hejsa 🙂
jeg gik på efterskole i 19/20
og jeg ved godt du måske hører der er mange der siger at “efterskole det er det bedste der vil ske for dig og det er noget man ikke kan beskrive” og bla bla, eller det var der i hvert fald mange de sagde til mig 🙂 men for at være ærlig så er det rigtig, det med at man ikke kan beskrive det. Det er virkelig noget helt specielt og noget DU og andre ALDRIG vil glemme, alle de minder du vil få, alle de venner og gode forhold ikke bare til elever, men faktisk også lærerne.

gode råd:
hvis jeg skal prøve at beskrive efterskole….
jeg ved selvfølgelig ikke om du har tænkt dig at vælge en efterskole hvor du kender mange og mange af dine venner også vil gå på eller om du vil vælge en hvor du ingen kender (jeg vil selv anbefale at du vælger en hvor du ikke kender nogen, da jeg ved fra andre at man ikke kommer til at snakke med de venner man kendte fra starten, man finder altså 100p nogen nye venner og snakker måske slet ikke med dem du kom med) jeg valgte selv en hvor jeg ingen kendte for at få en ny start og få nye venner.

Roomie(s), venner:
når du starter på efterskolen så starter du altså med at møde din roomie(s) som du ikke kender(tit er det sådan at lærerne har noget samtaler med sig inden du starter på skolen og matcher så dig med en og det plejer meget tit at være rigtig gode). du bor altså med hende eller flere, gennem et helt år(og hvis du så vælger en efterskole der skifter roomies, så får du jo så flere gennem et år, de plejer så at være lidt forskelligt om de helt lykkes). du lever altså på denne skole, med 140+ mennesker og du tænker måske “ej jeg kommer aldrig til at lærer alle at kende”, men så alligevel så kommer du til at kende dem på en eller anden måde, om du snakker med dem til hverdag eller ej, så støtter du dem eller hepper på dem og griner med dem, fordi i lever sammen.

Lærer:
når jeg siger at jeg aldrig vil få eller har haft et så godt venskab med lærer før så mener jeg det, det lyder måske mærkeligt at sige at de bliver lidt ligesom dine storebrødre/søstre , de hjælper dig hvis du har det svært eller hvis der er nogen der er oppe og toppes, de er der gennem tyndt og tykt.

hvordan det er at gå på efterskole:
altså på min efterskole var det sådan at man startede med at gå morgentur(klokken 07:00) hvor der var morgenmad derefter(07:30), og tit efter morgenmad så vil der være fællessamling(på alle efterskole er der fællessamling hvor man synger og det er faktisk mega hyggeligt), efter det havde vi enden 3-4 skole timer, hvor ved os plejede den 4’er time altid og være svømning. efter de to første timer vil der være frokost(frokost vil altid være varm) efter skoledagen er omme, er der måske fællessamling eller noget i den dur hvor der er nogen der snakker og ellers havde man sådan set “fri”, man kunne f.eks. lave lektier, gå i købmanden eller hvad man nu havde lyst til. Så vil der selvfølgelig være aftensmad(som er kold).
INFO: der plejer tit at være pauser mellem hver time hvor der vil være forfriskninger, altså mad, frugt og vand.
når man er på efterskole så kan man også altid gå op på sit værelse mellem hver time, måske lave noget varm kakao eller nudler(selvfølgelig så skal man lige være sikker på at lærerne kan lide nudler :’-) haha)

Tid til sig selv:
på en efterskole er der aldrig pause, der sker noget 24/7(også om natten hihi), så det med frihed er der faktisk ikke så super meget af, som også er noget som man vænner sig hurtigt til, det med at der altid er nogen på ens værelse og at folk er tætte og hygger. så frihed er noget man virkelig ikke får meget af og det er også noget man skal og bliver god til, det med at sige nej til ikke at lave noget eller være med til noget fordi man er træt (som man tit er der ved 18:00 tiden, trust me HAHA) ik at det er en dårlig til at folk hele tiden er omkring dig, det er faktisk virkelig rart og det bliver måske også sådan at du begynder at kede dig, når folk ikke er omkring dig hele tiden.

Natterend:
ja haha, natterend, en ting jeg vil sige og kun en gang. GØR DET! haha. selvfølgelig hvis du ikke vil så skal du ik, men det giver virkelig en anden føles at gøre noget med andre som er “ulovligt”.
GODE RÅD HVIS DU IKKE VIL BLIVE TAGET I NATTEREND: vær forsigtig de første par uger med at gør det for meget, indtil du har lært lærerne lidt at kende. efter det så bare sikre dig om hvem der er på arbejde om natten(hvis det er en der er “ond/skal skælde ud”) don’t do it, eller i hvert fald vær forsigtig, men hvis det er en (der er sød og stille og rolig) så gør det da 100p haha.
MEN please lad vær med at være højlydt hvis det er sådan at i går ud på gangen/fløjen, fordi hvis lærerne ved at i har larmet eller noget siger at i har larmet så bliver de 1000 gange mere sure omkring det end hvis i ikke har larmet.
hvis du vil sove med en (kæreste/veninde) så lig i samme seng ALDRIG tag en madras med ind(taler af erfaring HAHAH)
IK LAV HÆRVÆRK, så er du done, just saying.
INFO: hvis du ved at din efterskole virkelig ikke tolerere natterend og at de siger at i bliver sendt hjem med det samme så synes jeg virkelig i skal være forsigtige med det, fordi det vil være så nederen at blive sendt hjem, fordi man lige synes det kunne være lidt sjovt. på det synes jeg i skulle tænke over og være sikre i det i gør hvis i gør det.
men ellers 100p gør det man.

Corona:
efter alt det her corona p*s, så er der jo blevet lidt mere debat om man skal gøre det eller ej, nemlig fordi man mister meget af det der fællesskab som efterskole er bygget på. og for at være ærlig så synes jeg selv du skal beslutte det fordi jeg synes det var fedt så længe vi nu var det, og ja det var r*v nederen at vi blev sendt hjem, men det var eddermame en oplevelse jeg ALDRIG vil glemme, alle de venner og kærester/flirts man nu får sig, det er noget helt for sig. men hvis du gør det så vil jeg helt sikkert støtte dig i det, for vil nok også selv ha’ gjort det.

åben eller holde sig for sig selv?:
lige et godt råd, så synes jeg at man kommer meget længere med oplevelser, venner, kærester og forhold til lærerne, hvis man er åben og tager det som det kommer, lad nu vær med at lukke dig for meget inde fordi så gider folk dig måske hellere ikke lige så meget som de måske vil hvis du snakker og hygger med dem 🙂

jeg ved godt dette brev er blevet en smuuule lang hihi, (det er også der for det er svært at beskrive efterskole fordi der er så mange ting og minder som man først finder ud af når man er i det), men jeg håber virkelig det hjalp og hvis du mangler at få svar på noget så kan du bare skrive igen, fordi så vil jeg meget gerne være på noget mer 🙂 knus

  • RMJJK, Pige, 17 år

Hej!
Jeg har godt nok ikke gået på efterskole men min storesøster har og hun har sagt at det var en vidunderlig oplevelse og at hun fik mange gode oplevelser og venner der. Hun har fortalt mig om adskillige minder derfra, og efter jeg har hørt dem er jeg sikker på at jeg gerne vil.

Det er selvfølgelig din beslutning👍🏻
Men det her er en oplevelse for livet!

Hilsen: <33

  • Du er perfekt lige som du er! 🌸, Pige, 14 år

Det er Din beslutning, du kan måske spørge om du må se/besøge din efterskole og se om det er noget du kan lide.

PS: jeg tror godt at din lærer vil forstå, hvis du ikke har det godt og ikke kan være med
Jeg sender dig gide tanker❤️

  • Hey!, Pige, 12 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Efterskole Hvordan får man nye venner?

Skal du snart starte på efterskole? Eller går du måske allerede på en?

Efterskole kan være en helt særlig oplevelse, hvor man får nye venner og særlige oplevelser. Det kan også være, at man oplever nye slags udfordringer.

Overvejer du efterskole, har du måske tanker som: Er efterskole det rigtige for mig? Hvordan betaler man for efterskole?  Hvordan får man venner? Hvad gør man ved hjemve? Eller skal jeg slå op med min kæreste, fordi jeg starter på efterskole?

Få gode råd og vejledning til efterskole inde på vores temaside her.

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat