Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvad skal jeg efter folkeskolen?

Læs hele brevet
Svar fra andre

Børn

Hej pige på 13 år,
Jeg kan forstå, at du tidligere bare har forestillet dig 10 år i folkeskolen og så en STX uddannelse bagefter, men at nu overvejer et efterskoleår, da flere af dine veninder er blevet skrevet op til et efterskoleophold.
Jeg vil starte med at sige, at du kun skal gøre, hvis du virkelig har lyst!
Dog vil jeg klart anbefale det, da rigtig RIGTIG mange siger, at det er det bedste år man kan drømme om og man får jo kun chancen en gang. Det er nu man har muligheden for at lærer en masse nye mennesker at kende, opleve en masse fede ting, blive klogere på sig selv og ellers bare have det fedt i et år med alle ens nye venner og veninder.
Jeg er personligt selv tilmeldt et efterskoleår efter denne sommerferie (22/23).
Selvfølgelig er man lidt nervøs for, hvordan det kommer til at gå, for man ved jo ret beset ikke, hvordan det egentlig er at gå på en efterskole. Men som rigtig mange også siger, så lærer man jo stedet, lærerne og eleverne rigtig hurtigt at kende. Det bliver jo ens kommende hjem (i hvert fald i et år eller to).
Du nævnte også det med, at du ikke ville atge et ekstra år. Faktisk så behøves du slet ikke at tage et ekstra år (10. klasse). Langt de fleste efterskole har nemlig også plads til 9. klasse. Du kan derfor (gøre ligesom mig) vælge at bruge dit sidste folkeskoleår på en efterskole. Så kommer du nemlig lige så hurtigt videre ud i verden som resten af din klasse 😉 Altså, når du er færdig på efterskolen, kan du gå direkte videre til STX, som du skrev, du gerne ville.
Men når det så er sagt, så skal man jo også være nogenlunde sikker på, at det er det man vil bruge et helt år på. Selvfølgelig ville et efterskoleår være mega fedt, men hvis du ikke er helt sikker på det, så kan du jo evt. snakke med en om det (hvis du kender en, der har gået på efterskole). Jeg er sikker på personen ville kunne beskrive det bedre for dig, og hvor du derfor kan mærke efter om det er noget for dig.
Men mit bedste råd er nok, at du skal mærke efter og finde ud af om det kunne være noget for dig. Man skal jo ikke bruge et år på noget man ikke føler for…

Håber det gav mening og virkelig undskyld for et meget langt brev.

Håber i hvert fald, at du kunne bruge mit brev til noget <3

Kærlig hilsen en kommende efterskoleelev.

  • En anonym, Pige, 14 år

Hvis jeg var dig ville jeg tage en snak med mine forældre og høre om hvad de gjorde efter folkeskole og sige at jeg har svært ved at vælge fordi de fleste af mine veninder tager noget andet end det jeg først havde tænkt.
Men husk det er dit valg, og at du får massere af nye veninder gennem livet, og at du måske bare skal springe ud i det.

M.V.H

  • S, Pige, 12 år

Det er slet ikke et problem at bruge et ekstra år på at blive færdig med uddannelse. Hvis du gerne vil på efterskole, så skal du gøre det. Der er ingen præmie for at komme hurtigt i gymnasiet, og halvdelen går alligevel på efterskole, så det er helt normalt.

  • Anonym, Dreng, 21 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Efterskole Hvordan får man nye venner?

Skal du snart starte på efterskole? Eller går du måske allerede på en?

Efterskole kan være en helt særlig oplevelse, hvor man får nye venner og særlige oplevelser. Det kan også være, at man oplever nye slags udfordringer.

Overvejer du efterskole, har du måske tanker som: Er efterskole det rigtige for mig? Hvordan betaler man for efterskole?  Hvordan får man venner? Hvad gør man ved hjemve? Eller skal jeg slå op med min kæreste, fordi jeg starter på efterskole?

Få gode råd og vejledning til efterskole inde på vores temaside her.

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat