Brev

Er Gymnasium for tidligt?

Læs hele brevet
Svar fra andre

Børn

Hej
Jeg kan godt sige dig, at der er maaaange ting der kan ændre sig fra 8.-9. Klasse, for der udvikler man sig rigtig meget!

Enten vil du om 1 år føle dig mere klar til gym, ellers vil du ikke. For at være ærlig, tror jeg ikke at man nogensinde bliver 100% klar til at starte i gym og have det pres på sig, som man får på gym. Så du skal ikke regne med at du kommer til at føle dig helt klar før du starter, men som regel føler man sig godt tilpas efter et par uger – og hvis man ikke gør, så dropper man ud og starter i en normal 10. Klasse – kender en der gjorde det og det var der ikke noget problem med.

Men hvis du ikke føler dig særlig klar til gym efter 9. (Gjorde jeg heller ikke selv) så tager du bare 10. Klasse. Der er mange der siger det er et spild år, men har lidt på fornemmelsen at det er mennesker der ikke selv har gået i 10. Klasse, men det er jo lige meget hvad meget individuelt hvor meget man får ud af det. Dog tog jeg 10. Og jeg lærte en masse ting, også selvom jeg kunne meget i 9. Klasse, så du skal ikke tænke på 10. Klasse som en dårlig ting. Du lærer om dig selv, prøver at møde nye mennesker og lærer hvordan det er bedst at vise et godt førstehåndsindtryk, lærer ting fagligt, for nye venner, du bliver mere moden og jeg kunne jo blive ved

Nu når der også er så meget pres på en i gym, så er der self også en grænse man skal nå før man “ville kunne overleve” og ikke bare bukke under og begynder at få det dårligt pga. Gym. Så du må mærke efter om 1 år og se om du føler du har brug for et år mere, eller om du bare må prøve at springe ud i det med gym

Held og lykke

  • Anonym, Pige, 17 år
Svar

Hejsa

Jeg havde det ligesom dig da jeg gik i 8. klasse, og det hele var lidt uoverskueligt. Jeg var heller ikke klar til at starte på gymnasiet – overhovedet!
Du har selvfølgelig allerede givet udtryk for, at du ikke vil på efterskole, og det er også helt fair. Min oplevelse er dog bare, at jeg (selvom jeg IKKE gad afsted), fik det ALLERBEDSTE og skønneste år på efterskolen, hvor jeg udviklede mig utroligt meget.

Derudover, så skal du vide, at gymnasiet er et sted for mange mennesker. Det er langt fra alle, der drikker. Mange hygger sig bare med sine veninder, tager på cafe eller andet sammen efter skole. Man behøves ikke drikke for at have det sjovt.

Du har stadig masser af tid, og du skal nok finde ud af det hele, det lover jeg dig.

Held og lykke med det hele!

  • Anonym, Pige, 17 år
Svar

Man føler sig aldrig rigtig klar til noget, nogle ting skal man bare hoppe ud i. Du går desuden kun i 8. klasse, du har stadig et år endnu til at tænke over det. Derudover har du et rigtig flot snit, hvilket helt klart viser, at du egentlig er klar til at tage en gymnasial uddannelse. Det virker dog til, at du måske har misforstået “at være klar til gymnasiet”. Tager man 10. klasse, er man ikke klar til de faglige udfordringer – ikke fordi, man ikke er klar til fester og druk. Fester og druk er bare en ekstra ting, der måske kan komme med gymnasiet. Det var eksempelvis aldrig noget for mig, derfor skal man heller ikke være bange for “ikke at føle dig klar”. For hvis ikke du har lyst til at feste og/eller drikke, så skal du heller ikke føle dig tvunget til det.

Det vigtige lige nu er, at du skal lære at skelne mellem det faglige og sociale. Gymnasiet handler ikke kun om fester, det faglige er enormt vigtigt, hvis du gerne vil tage en videregående uddannelse.

Held og lykke med det! 🙂

  • Anonym, Pige, 20 år
Svar
Skriv ikke dit rigtige navn eller email her

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Har du tanker som:
Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguiden – eVejledning

Ring, chat, SMS eller email til eVejledningen og få hjælp til, hvilken uddannelse du skal vælge.

Læs mere