Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange for galla!!

Hej børnetelefonen

Jeg er en pige med rimelig svær social angst,

så jeg føler mig virkelig utilpas

til sådan nogle “fester” i forhold til at danse

og det med de mange mennesker.

Der er også mange andre ting.

Men jeg vil spørge om i måske har nogle gode råd til det.

Hilsen pigen der har social angst❤

Pige, 14 år
Svar fra andre

Børn

Kære Pige på 14 år,

Jeg forstår, hvor svært det kan være at deltage i en begivenhed som en gala, når man kæmper med social angst. Jeg har selv været i lignende situationer, hvor jeg har følt mig usikker og nervøs i sociale sammenhænge.

For mig har det hjulpet at tage nogle forholdsregler på forhånd. Jeg har prøvet at forberede mig mentalt på begivenheden ved at tænke over, hvad jeg skal have på, og hvordan jeg vil præsentere mig selv. Det gør mig mere tryg og selvsikker.

Under selve begivenheden har jeg også fundet det hjælpsomt at tage nogle pauser, hvis jeg føler mig overvældet. Jeg prøver at finde et sted, hvor jeg kan være alene i et par minutter og trække vejret dybt. Det kan også være en god idé at have en støtteperson med sig, som man kan tale med og søge støtte fra, hvis man har brug for det – et godt eksempel på dette kunne være at have en nær ven eller veninde, som du kan dele dine tanker og følelser med.

Husk på, at du ikke behøver at danse til galen, hvis du ikke har lyst til det. Hvis der er en sød dreng, der spørger, kan du altid takke nej, men måske kan du prøve at tage det første skridt og sige noget i stil med: “Jeg er ikke så meget til at danse, men vil du gerne snakke lidt?”. Dette kan hjælpe dig med at øve dig på at være mere interaktiv og tage små skridt udenfor din comfort zone. Husk på, at det er helt okay at tage det i dit eget tempo og at sige nej, hvis du ikke føler dig tryg eller komfortabel.

Jeg vil også gerne tilføje, at der er mulighed for at få hjælp til sin social angst gennem det offentlige sundhedsvæsen. I Danmark har man ret til at modtage gratis psykologhjælp frem til man fylder 25 år, hvis man har en henvisning fra sin læge. Det kan være en god idé at tale med sin læge om sine udfordringer og få en henvisning til en psykolog, som kan hjælpe med at arbejde med sin social angst. Der er også mulighed for at søge hjælp og støtte gennem andre organisationer og netværk. Du kan fx kontakte Ungdommens Røde Kors eller Landsforeningen for social angst, som begge tilbyder støtte og rådgivning til unge med social angst.

Det er vigtigt at huske, at læger, psykologer og andre professionelle, som du måske vil søge hjælp hos, har tavshedspligt. Det betyder, at de ikke må dele oplysninger om dig med andre, medmindre det er absolut nødvendigt for din behandling eller hvis der er en lovlig grund til det. Du kan derfor trygt åbne op og tale med dem om dine udfordringer, da du kan være sikker på, at dine oplysninger vil forblive fortrolige.

Det er også vigtigt at huske på, at det tager tid og tålmodighed at arbejde med sin social angst. Det kan være en udfordring at udfordre sig selv og tage små skridt udenfor sin comfort zone, men det er vigtigt at huske, at det er en proces, som tager tid og kræver tålmodighed.

Jeg vil også gerne give dig nogle råd til, hvordan du kan arbejde med din social angst og tage kontrol over den. Det første skridt er at erkende og acceptere, at man har angst. Det kan være svært, men det er en vigtig del af processen. Dernæst kan det hjælpe at øve sig i at udfordre sin angst, fx ved at tage små skridt udenfor sin comfort zone og arbejde med en terapeut eller coach, som kan hjælpe en med at lære teknikker til at tackle sin angst.

Jeg kan også fortælle, at det at blive mere interaktiv og snakke mere med andre har hjulpet mig selv i lignende situationer. Jeg ved, hvor svært det kan være at tage det første skridt og komme ud af sin comfort zone, men det kan virkelig være en måde at øve sig på og tage kontrol over sin social angst. Selvom det kan være udfordrende i starten, så er det vigtigt at huske, at det tager tid og tålmodighed at arbejde med sin social angst. Så start med små skridt, fx at deltage i gruppearbejde eller øve dig i at sige hej til dine klassekammerater.

Endelig vil jeg gerne sige, at det er vigtigt at være venlig overfor sig selv og tage det i sit eget tempo. Det kan være en udfordring at arbejde med social angst, men det er en proces, som er det værd at tage sig tid til.

Husk, at der er hjælp at hente, og at du ikke behøver at kæmpe med din angst alene. Børnetelefonen er også altid her for at støtte dig, når du har brug for det.

Jeg håber, at disse råd kan hjælpe dig med at føle dig mere tryg og selvsikker i sociale situationer. Og husk, at selvom det kan være en udfordring at håndtere sin social angst, så er det helt normalt at have angst og der er hjælp at hente.

Du er modig og stærk, og jeg ønsker dig alt det bedste med at håndtere din social angst og finde glæde og tryghed i sociale situationer.

De bedste hilsner,

Den venlige sjæl

  • Den venlige sjæl, Dreng, 16 år

Hej pige,
Jeg har selv været til Galla, og det var rigtig hyggeligt!
Der hvor vi var til galla var der mulighed for at kunne gå udenfor eller i andre rum, hvor der var mere plads, hvilket gjorde det muligt at kunne få luft en gang i mellem. Ved ikke om du står i samme tilfælde? Det hjalp i hvert fald rigtig meget at kunne tage en pause, når det hele blev for meget. Og så kan det være en god ide at snakke med en af dine tætte veninder om hvordan du har det, så hun kan hjælpe dig hvis brug for hjælp.

Husk på; at du skal virkelig ikke tage dig af, hvad andre folk tænker om dig. Og det er det indeni der tæller. Samt at tage til galla, er også et skridt i den rigtige/gode retning.

Held og lykke<3

  • Nora, Pige, 15 år

Hej

Som du siger er der mange mennesker, de kommer ikke til at kigge på dig.

Og du behøver ikke at danse. Hvis du vælger at gøre det, så igen, der er mange mennesker på dansegulvet, ingen kigger på dig.

Folk er ligeglade og har deres eget liv at tænke på

Og hvis der er noget, så spørg dine venner. De kender dig og forstår din socialangst

Håber du hygger dig og får en dejlig aften😍

  • Realiteten, 15 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Har du en diagnose?

Har du svært ved at følge med i skolen? Forstår dine klassekammerater dig ikke? Har du svært ved at få venner? Har du mange konflikter eller føler du dig ensom?

At leve med en diagnose kan føles svært. Andre børn og unge fortæller, at de føler sig anderledes og har svært ved at passe ind. Det kan derfor være en stor hjælp at få talt med nogen, og få hjælp til hverdagen, så den passer til dine behov.

Klik dig videre her og få hjælp til, hvordan du kan bede om hjælp og fortælle det til din klasse. Du kan også læse andres fortællinger eller få gode råd til hverdagen og hvordan man får nye venner.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat