Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Snus og rygning

Læs hele brevet
Svar fra andre

Børn

Hey. Der sker ikke noget ved at prøve det 2 gange når det angår snus og rygning, men du skal stoppe NU. Jeg ved godt at som mange andre ting så tænker man
– Årh der sker jo ikke noget, og hvis der gør er der jo hundrede år til.
Men forestil dig at du er 30-40 år. Du har en kæreste måske et par børn og du nyder livet og har et fedt arbejde. Du er blevet ryger. Og så begynder din krop at være mærkelig. Du tager til lægen, og du får at vide at du skal scannes. Og så fortæller de dig at du har fået kræft. De kan ikke gøre noget ud over at forlænge din levetid.

Den situation vil man ikke stå i. Det er ikke det værd. Det er okej at du hænger ud med dine venner så længe du ved at du har modet til at sige nej. Du kan evt aftale med dine forældre at når dine venner tilbyder smøger, snus og stoffer at du sender et punktum til en af dem og så ringer de op og siger noget med at tante Inge er blevet syg og at de kommer og henter dig.

Du skal ALDRIG prøve stoffer. Min mor arbejder på et bosted hvor 90 procent af dem er på stoffer. Og ved du hvad? Det startede alt sammen med at de lige skulle tage lidt til en fest. En gang sad min mor og kiggede på billeder med en beboer og så viste beboeren billeder af hendes veninder. Så begyndte hun at fortælle omkring dem
– det her er X, hun tog en overdosis sidste år, og er død. Det her er X2, hun er også død. Det her er X3, hun tog også en overdosis.

Du lyder som en fin fyr, så jeg tror at du forstår:).
Hav det godt!

  • Hjdbdkn, Dreng, 16 år

Hej, her er hvad der sker hvis man ryger.
Hvis man ryger, bliver ens kondition dårligere, og man vil hurtigere blive forpustet. Det er fordi, der kommer mindre ilt ud til musklerne. Derudover vil hjertet banke hurtigere allerede efter få cigaretter. Uanset om man er ung eller gammel, bliver man lettere syg med influenza og hoster oftere. Hvis man ryger, heler sår langsommere. Hud, tænder og negle bliver mere kedelige at se på, og de sanser, man bruger til at lugte og smage, fungerer dårligere. Dette er ikke opdigtet, men noget fra kræftens bekæmpelse’s hjemmeside.

Selv om du kun har prøvet det nogle gange, har din krop allerede lavet nogle “modtagerer” som frister dig til at ryge, det er det man kalder afhængighed. Så mit råd til dig, er at stoppe med det samme. Det er ikke sundt, du lever kortere af det, og man kan nemt dø af det over længere tid. Jo længere tid du ryger, jo sværer bliver det at stoppe.

Hvis det kan være svært at stoppe, så kan du evt. sige det til dine forældre, så de kan hjælpe dig med det.

Håber du kunne bruge mit råd til noget, held og lykke med det hele.

  • Ria, Pige, 16 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat