Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

mine venner vaper og det

hej er en på 13

og mine venner ryger og vaper

og kan ikke lige når de gøre det

har snakke med en ven om det

så vi kan stop det

kan i hjælpe os <3

Dreng, 13 år
Svar fra andre

Børn

Det er godt at høre, at du er opmærksom på de sundhedsmæssige risici ved rygning og vaping og ønsker at hjælpe dine venner. Det er vigtigt at tage dette skridt for at støtte dem i at træffe sundere valg. Her er nogle skridt, du og din ven kan tage for at prøve at stoppe dine venner fra at ryge og vape:

Tal med dine venner: Fortæl dine venner om dine bekymringer ærligt og respektfuldt. Forklar, hvorfor du er bekymret for deres helbred, og hvordan rygning og vaping kan påvirke dem negativt på lang sigt. Brug en støttende tone og lad dem vide, at du bryr dig om dem.

Del information: Saml fakta om de sundhedsmæssige risici ved rygning og vaping og del dem med dine venner. Det kan være nyttigt for dem at forstå konsekvenserne af deres valg.

Tilbyd alternativer: Hvis dine venner ryger eller damper som en måde at håndtere stress eller pres på, så prøv at tilbyde sunde alternativer til at håndtere disse følelser. Dette kan inkludere motion, meditation, eller at tale med en rådgiver eller voksen, de stoler på.

Søg støtte fra voksne: Hvis du føler, at du ikke kan hjælpe dine venner alene, så søg hjælp fra en betroet voksen, som dine venner respekterer. Det kan være en forælder, en lærer eller en skolekonsulent, der kan tale med dine venner om konsekvenserne af deres valg.

Vær tålmodig og vedholdende: Det kan tage tid at ændre vaner, så vær tålmodig og fortsæt med at støtte dine venner. Husk, at du ikke kan tvinge dem til at ændre sig, men du kan give dem oplysninger og støtte, de har brug for for at træffe deres egne beslutninger.

Rollemodel sund adfærd: Vis dine venner, hvordan man lever et sundt liv ved at tage vare på din egen sundhed og træffe sunde valg. Dette kan inspirere dem til at følge dit eksempel.

Det er vigtigt at huske, at det kan være svært at få nogen til at ændre sig, især når det kommer til vaner som rygning og vaping. Dit mål er at tilbyde støtte og information, så de kan træffe de bedste beslutninger for deres eget helbred.

  • Anonym, Pige, 16 år

Hvis de gerne vil vape kan du ik tvinge dem til at stop.

Det jeg enig i med den første kommentar om at være en rollemodel da jeg personligt har erfaret at være en positiv rollemodel og ændret mit nærmeste miljø med en positiv indflydelse.

Vis dem igennem dine handlinger (og ord). Når dine ord bliver støttet af dine handlinger så vil dine venner opfatte dig som en person af overbevisning og potentielt skifte deres mening.

  • Tipz Tapez, Dreng, 21 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat