Brev

begyndt at ryge

hej jeg er en pige på 13 år.

for 2 måneder siden begyndte jeg at ryge.

jeg begyndte at ryge fordi jeg er rigtig ked af min krop.

jeg tror at det hjælper men det gør det ikke.

jeg er bange for at fortælle mine forældre det, fordi de nok bliver sure. hvad skal jeg gøre?

fra en 13 årig pige.

Pige, 13 år
Svar fra andre

Børn

Kære pige på 13 år

stoooop! Rygning har absolut ingen god effekt! Du bliver afhængig og det kommer til at være en pengesluger.
Mir bedste råd er at du snakker med dine forældre om det, og finder ud af, hvordan du bedst kan “quitte”.
Det bliver kun værrer med tiden, og jo hurtigere du stopper, jo bedre!

Tro mig, det er det eneste rigtige at gøre.

Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor nederen det må være at stå i denne situation, men du bliver nødt til at tage situationen under kontrol! Hvis du kan klare et rygestop, så kan du klare alt!
Hvis du stopper med at ryge, så er det noget der vil være med dig resten af dit liv!

Håber mit svar er til nytte!
~pige på 16 år~

  • ~pige på 16 år~, Pige, 16 år

Jeg synes, du skal stoppe med at ryge. Det er en rigtig dyr og usund vane, som du også selv skriver, ikke virker på dit egentlige problem, nemlig at du er ked af din krop. Det er et problem, jeg synes du skal tage alvorligt. Kunne det ikke være en idé at tale med nogen om hvorfor du er ked af din krop? Evt. en person, du holder meget af og stoler på eller måske en herinde fra BørneTelefonen, der ikke laver andet end at høre på folks tanker og problemer og tale med dem om det? Det er jeg sikker på ville være meget bedre for dig end at ryge. Du skriver også, du er bange for at fortælle dine forældre om rygningen, fordi de nok bliver sure. Mon ikke de i virkeligheden bliver kede af, at du skader din krop på den måde? Mon ikke de så til gengæld vil blive glade, hvis du kommer og fortæller, at du gerne vil have deres hjælp til at stoppe igen. Det tror jeg gerne, de vil hjælpe dig med. Held og lykke.

  • Pige, Pige, 18 år

Hej pige på 13 år 🙂 Jeg kan godt forstå dig! Men jeg kan også sige til dig, at hvis du bliver afhængig af rygning eller et eller andet, så tror jeg du bliver endnu mere ked af din krop, fordi rygning ikke er særlig godt for dine lunger. Som du skriver i brevet: “jeg tror at det hjælper, men det gør det ikke” og jeg synes det er sejt at du selv kan se, at det ikke hjælper! 💪 Men jeg synes du skal sluge det til dine forældre, eller måske vise dem det brev du har skrevet? Håber det kan hjælpe dig! Held og lykke ☺️

  • Anonym, Pige, 11 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat